Koje petice su važnije? | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 971 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Neki novi klinci
Koje petice su važnije?
Neki novi klinci
Dešavanja
Kolumne
*** Objavljeno prije 1 decade 2 mjeseca

Možda će zvučati malo starinski, demodirano, ali postojalo je nekoć  društvo u kojem su se poštovale petice, pa bi djevojka s peticama bila visoko rangirana u društvu. Naravno, ovom prilikom me ne bi čudilo da ste odmah pomislili na one druge petice, a zapravo sam mislio na obične, danas tako obezvrijeđene  najviše školske ocjene.

 

Nije da se ni u ta neka druga vremena nisu cijenile one druge petice, čak naprotiv, ali znalo se gdje se u društvu uspinješ jednim, a gdje drugim peticama, dokle možeš doći s jednim, a dokle s onim drugim.  Niske strasti postojale su uvijek, ali su se u društvenim normativima koristile s mjerom i oprezom. Da dodam – i s dobrim ukusom!

 

Roditelji su donedavno bili uvjereni da će im žensko dijete uspjeti u životu ako uči, ako se fino i pristojno ponaša, ako je vrijedna i ako njeguje dar koji joj je Bog dao.  Roditelji su u tom slučaju bili sigurniji da će im jednog dana u kući osvanuti zet kakvog žele. Naravno, uvijek je bilo iznimki koje potvrđuju pravilo. Ali, da ponovim, ideal nije bila samo ljepota.  Trebalo je imati mnogo više.

 

I dok se pamet i danas teško stječe, ljepota nikad nije bila pristupačnija. Ili barem ono što danas smatraju idealom ljepote. Stoga, jasno vam je, pamet je negdje u međuvremenu izgubila svoj značaj, a industrija „dobrog osjećaja“ isforsirala je ljepotu kao ideal i učinila ju dostupnom svakoj djevojci. Šminka, implantati, ekstenzije, haljine, štikle, da ne idem dalje…i čudi vas što dvije od tri danas izgledaju k"o pevaljke?

 

Nekad ručni rad, a danas pokretna traka


I još se čudimo da su niske strasti, fast food ljubav i instant seks postali ideal ovog sve bržeg života, koji očito ne trpi luzere. Svjedoci smo da se danas nudi silikonska imitacija života koja ne čeka da se s godinama uzaludno nagomilaju petice u svjedodžbi, nego se onim drugim atributima pokušava pod svaku cijenu zauzeti pozicija u društvu.

 

Ah da, uvijek su postojale ljubimice najstarijeg zanata, vrijedne udarnice, pa smo ih poznavali pod raznim imenima, od onih grubo seljačkih, do onih finih, tipa animir-dame. Ali, uvijek se i znalo gdje prestaju fine cure, a gdje počinju ove druge.

 

I muški su znali gdje ne smiju ovako, a gdje smiju onako. Znao se i neki omjer , i znalo se da ne može svaka cura izgledati kao eskort dama ili platinasta pjevačica, bilo je takvih manje od ovih drugih i to je društvo smatralo normalnim. Svakoj dekadi po nekoliko seks bombi. Svakom kvartu po jedna za kojom svi čeznu.

 

Ostale cure su išle dužim i temeljitijim putem. Zato su se ove u manjini i zvale „drugačijima“. Nisam star, ali nešto se gadno i prilično brzo izmijenilo. Drugačije je odavno postalo normala.

 

Prošetajte ulicama, pogotovo navečer – kako vam izgledaju današnje djevojke? Pretjerano našminkane, pretjerano utegnute, pretjerano obnažene? Čak i za malo divljiji ukus znaju biti pretjerane, zar ne?

 

Uploadom do publike


I u sav taj pretjerani svijet ušle su kao naručene društvene mreže! Nekad je djevojka morala iskrasti se iz kuće da bi je momci vidjeli, pritom, ako je obučena k"o kur*a, istrpjeti  reakciju poludjelog oca i zapanjene majke. A danas? Jedan klik za slikanje, dva klika za upload – i čitav svijet te vidi! Ne moraš ni izlaziti iz sobe, možeš se i obnažena uslikati i pokazati, dok otac drijema u dnevnom boravku, a majka gleda omiljenu seriju – i ne sluteći što se događa.

 

Zapravo, danas roditelji i nemaju toliko vremena za svoju djecu, a još gore - danas možda i nemaju vjeru da društvo nagrađuje petice u svjedodžbi. Danas su roditelji, možda i sami pod utjecajem šarenih TV programa, raznih izbora za talente i cjelodnevnih zvezda i zvjezdica s mikrofonom, izgubili mjeru i osjećaj.

 

Možda su se predali u borbi sa bezobraznom djecom, koja iz škole donose loše ocjene i nevjerojatano ogavan vokabular. Možda i oni misle da lova više ne stanuje nigdje drugo nego u prodaji tijela, pa zašto da oni budu papci, kad može susjedova mala naći momka s toliko para, zašto ne bi i njihova malo izbacila grudi i zanjihala bokovima?

 

Didžeji i m"ekenke


Uostalom, što vam vrišti s naslovnica portala i novina? Nogometaši i starlete kupaju se u lovi, „talenti“ koji se javno izblamiraju dobivaju pare koje pošten svijet samo sanja. Pa, normalno da bi svi htjeli tim putem do slave i bogatstva. Kao što reče Rambo Amadeus nedavno – „U Crnu Goru svaki momak hoće biti DJ, a cura manekenka. Pa sad zamisli zemlju od 300.000 DJ-eva i manekenki“.


Što je najgore, kad pogledaš naše i regionalne i uglavnom privatne televizije, ne možeš ne imati dojam da je Rambo u pravu. Nije da i danas nema djevojaka koje idu onim naoko težim putem učenja, rada i zalaganja, ali čudno je to što su one danas u manjini i što se redovi više ne hvataju pred fakultetima, nego pred zgradom u kojoj se provodi audicija za multitalente. Pa koja ne zna pjevati, ima druga opcija. A tko ni tada ne stigne na TV, ima Facebook! Nekako moraš doprijeti do publike.

 

Ono što je nekoć bio rubni slučaj, danas je pravilo. I danas je imperativ koje nam ovo društvo nameće! Ima tu i Zapada i rata i poraća, i jada i besparice, ali jedno je sigurno – mi nismo ništa uradili da bi na vrijeme prepoznali loše utjecaje i uzroke ovoga što imamo danas. Mi nismo uradili ništa da zaustavimo propadanje svake vrste!

 

Neka ne čudi!


Pojava obnaženih ili djevojaka u izazovnim pozama i njihova distribucija preko grupa tipa "Najveće drolje osnovnih i srednjih škola" na Facebooku nije uzrok, to je posljedica. A mi se, kao i u svemu, bavimo posljedicama. A uzrok ne tražimo, jer je to teži put. I jer na tom putu moramo priznati da smo  krivi, pogotovo oni koji su oblikovali društvene norme zadnjih godina, a svi mi ostali se predali, opustili i navikli.

 

I kao takvima nam je lakše tražiti i pronaći nekog Pedra koji je skupio slike na gomilu, nego se ozbiljno pozabaviti pitanjem – zašto se danas cijene samo one druge petice i zašto to curice saznaju tako rano?

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje