Priča o Dženanu Đerziću, dječaku “suncokreta” i beskrajnoj ljubavi jedne majke! | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 972 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Iz ženskog ugla - RTV Slon
Priča o Dženanu Đerziću, dječaku “suncokreta” i beskrajnoj ljubavi jedne majke!
Iz ženskog ugla - RTV Slon
Banovići - TK
Vijesti
*** Objavljeno prije 5 godinu 4 mjeseca

O ovoj temi smo razgovarali sa velikim herojem i borcem za svoje dijete, a to je Hajrija Đerzić, majka sedamnaestogodišnjem dječaka Dženana koji je samo jedan od stotinu djece sa Down sindromom u Bosni i Hercegovini.

 

 

Svakim atomom svoje snage Hajrija se borila da svog Dženana osposobi da koliko toliko u današnjem vremenu bude samostalan s obzirom da u Bosni i Hercegovini ne postoje institucije u koje bi se smjestila ova djeca nakon smrti roditelja. Prepušteni su sebi ili bližim srodnicima, koji odluče preuzeti na sebe brigu o toj djeci.

 

Kako Hajrija kaže od njegove četvrte godine svaki dan je Dženana vodila u školu, bez obzira što oni žive u Banovićima, a škola se nalazi u Tuzli i danas je itekako ponosna na pređene kilometre, jer upravo zahvaljujući njenom zalaganju Dženan danas zna kuhat, bavi se sportom, aktivan je u društvu i poprilično je samostalan. Njen cio život je podređen Dženanu. Dok je on u školi ona ga čeka i tako svaki dan njegovog školovanja. Postoje danas brojna udruženja i organizacije koje okupljaju djecu sa Down sindromom, ali i njihove roditelje, međutim gospođa Đerzić smatra da bi toga trebalo biti i još više i da bi država trebala putem projekata otvoriti i radna mjesta za ovu djecu, jer smatra da djeca sa kojim se konstantno radi mogu biti sposobna za rad.

 

Ono što najviše zabrinjava kako nju, tako i ostale roditelje djece „suncokreta“ jest šta nakon smrti roditelja, to je briga sa kojom se bude i liježu svaki dan. Nada se da će skorija budućnost donijeti i rješenje tog problema i brige svakog roditelja, koji ima dijete sa Down sindromom.

 

Pozitivna strana ove priče jeste i činjenica da ne osjećaju diskriminaciju u društvu od strane roditelja ostale djece. Dženan je u svakom društvu prihvaćen i voljen. Djecu sa Down sindromom zovu djeca suncokreta upravo zbog njihove beskrajne ljubavi prema svemu što ih okružuje. Tako i Dženan se vrlo lako uklopi u svako društvo, gdje vrlo brzo postaje miljenik.

 

S nadom da će se pod nebom BiH naći neko radno mjesto i za Dženana koji je prošle godine završio kuharsku školu, porodici Đerzić želimo puno zdravlja i lijepih momenata sa njihovim Dženanom, za kojeg vole reći da je bio i bit će zauvijek prvi do srca.

 

RTV SLON/banovici.net

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje