Ulaganjem u poslovnu zonu do poboljšanja privrednih mogućnosti u Banovićima | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1257 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Općina Banovići
Ulaganjem u poslovnu zonu do poboljšanja privrednih mogućnosti u Banovićima
Općina Banovići
Banovići - TK
Vijesti
*** Objavljeno prije 5 godinu 2 mjeseca

Nakon što je usvojen Regulacioni plan „Poslovna zona – Sadnice“ i formirana radna grupa koja vrši normativno-pravne poslove vezane za istu, završena je izrada tehničke dokumentacije za izgradnju komunalne infratsrukture u području poslovne zone, te pripremljeni dokumenti sa podsticajnim programima za buduće investitore.

 

 

Površina buduće poslovne zone od 24.759 metara kvadratnih na području Banovići Sela predstavlja pogodno tlo za razvoj malih i srednjih preduzeća i dugoročno rješenje za sve poduzetnike i potencijalne investitore.

 

– Općina Banovići je opredjeljena da izgradnjom poslovne zone doprinese raznolikosti privrednih aktivnosti u Banovićima, te da zaštitni znak banovićke privrede ne bude isključivo Rudnik i buduća termolektrana, – kazao je načelnik Midhat Husić i dodao da će se programima podsticaja dati značaja  impuls za razvoj privrede i obezbjediti preduvjete za veći ekonomski rast i zapošljavanje.

 

Ulaganja u infrastrukturu prioritet su u 2019. godini


Poslovna zona Sadnice je mjesto koje će dugoročno riješiti potrebe poduzetnika za poslovnim prostorom i omogućiti im zajedničko korištenje infrastrukture kao i uspješno međusobno povezivanje. Tehnička dokumentacija za izgradnju putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture je spremna i dio poslova za njihovu izgradnju ugovoren. Ulaganjem u infrastrukturu poboljšat će se pristup poslovnoj zoni i poslovnim objektima, kao i kvalitet i atraktivnost buduće poslovne zone.

 

U poslovnoj zoni definisano je 46 parcela prosječne veličine od cca 2.200 metara kvadratnih, a parcelama koje svojom površinom i oblikom ne budu zadovoljavale realne potrebe investitora omogućit će se pridruživanje parcela.

 

Značajni poticaji u budućoj poslovnoj zoni


Poslovna zona je značajan instrument podsticaja i razvoja poduzetništva i opće privredno dobro koje će  stovriti bolje uslove za razvoj lokalnog područja i privlačenje investicija. U tom smjeru Općina Banovići djeluje strateški i intenzivno radi na pripremi programa poticaja u poslovnoj zoni.

 

Prijedlog o vraćanju dijela naknada koje su predviđene općinskim administrativnim taksama po osnovu uređenja i rente, ali tek nakon što investitor obezbijedi upotrebnu dozvolu,  usvojilo je Općinsko vijeće na 24. redovnoj sjednici održanoj krajem februara, a  kada je u pitanju ova oblast organ uprave priprema program podsticaja u oblasti poduzetništva koji će se odnositi na sve poduzetnike sa područja opštine Banovići, a samim tim i buduće investitore u poslovnoj zoni.

 

 

Ovakve i slične podsticajne mjere će stvoriti bolje uslove u oblasti poduzetništva i bit će u fokusu rada lokalne uprave u narednom periodu.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje