Odmorište Dražena Ričla | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1228 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Piše: Elvis J. Kurtović
Odmorište Dražena Ričla
Piše: Elvis J. Kurtović
"Svake godine u ovo doba, kada krenu jesenje kiše i natezanja oko početka sezone grijanja, razmišljam kako bi napisao nešto o Draženu Ričlu, a da ipak ne bude previše tužno, da se osjeti nešto od njegovog vedrog duha. I nikad ne uspijem u tome."
Dešavanja
Kolumne
*** Objavljeno prije 9 godinu 8 mjeseca

Ove godine odlučio sam staviti na popularni servis YouTube jedan stari skeč koji tamo nisam našao. U njemu je uloga koju on glumi nekako najbliža njegovoj stvarnoj ličnosti. Dražen Ričl je čuveni gitarista koji snima novi album sa sastavom čiji je on šef.

 


Stavio sam jučer na YouTube i ovaj, do sada tamo neobjavljeni, spot koji je sniman za Novogodišnji program Televizije Sarajevo negdje pred kraj 1984. godine.

 

Tu je Dražen Ričl gitarista čija je brzina neprevaziđena u područjima koja, prema današnjem ustroju Federacije BiH, pripadaju ne samo Srednjobosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, nego njegova slava, ako bismo "preveli" odjavu stare pjesme, duboko zadire i u Tuzlanski kanton, preko nekih mjesta današnjeg Posavskog kantona, pa sve do Distrikta Brčko!

 

 

Uglavnom nekako jačanjem interneta i povezivanjem ljudi jača i inicijativa da zaslužni muzičari dobiju u našem gradu neki spomenik, neku ulicu...

 

Nakon što je izvršena rekonstrukcija Stepeništa Kaptol koje su posvećene poznatim pjesnicima (7 poznatih pjesnika je dobilo svoja odmorišta), priprema se sličan poduhvat i za stepenice u Pruščakovoj ulici. Kako ove stepenice idu pored čuvene "Sloge" ideja projektanata je da se na odmorištima oda počast poznatim sarajevskim muzičarima.

 

Ja sam se po svom starom principu "mojne mi nikakve odgovornosti" izvukao od nezahvalne uloge "selektora" i predložio uglednog starijeg kolegu koji bolje poznaje ranije generacije sarajevskih muzičara, uvjeren da će - kako god da se bude "pravio spisak" svoju zasluženu spomen-tablu na odmorištu sigurno dobiti i legendarni Dražen (Ferdinanda) Ritchel..

 

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje