Regionalna saradnja šansa za budućnost | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 865 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Vlada TK
Regionalna saradnja šansa za budućnost
Vlada TK
Banovići - TK
Politika
*** Objavljeno prije 8 godinu 6 mjeseca

Preduslov za široku regionalnu saradnju stvoren je današnjim potpisivanjem Protokola o saradnji između Autonomne Pokrajine Vojvodina (Republika Srbija) i Tuzlanskog kantona. Dokument je u ime Vlade Tuzlanskog kantona potpisao premijer Sead Čaušević a delegaciju su činili Petar Simić, ministar razvoja i poduzetništva, Senaid Hadžić, ministar saobraćaja, trgovine i turizma, Sead Hasić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Adem Šehidić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Jasna Hivziefendić, savjetnica premijera.


„Ovim protokolom mi smo otvorili vrata svim institucijama da mogu brže, jednostavnije i kvalitetnije uspostavljat saradnju i dogovarati projekte koje radimo. Ono što izdvajamo su aktivnosti vezane za evropske fondove. Mi već imamo saradnju sa nekoliko županija iz Republike Hrvatske a zajednička je ideja da to bude jedna široka regija u kojoj bi bili mi, dvije županije iz Hrvatske, Vojvodina i Pečuh iz Mađarske koji otprilike čine širu regiju i koja ima zaista velike mogućnosti“, rekao je ovom prilikom premijer Čaušević.

 

 

Tuzlarije

 Bojan Pajtić, predsjednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine naglasio je da „stvaranjem konteksta za regionalno povezivanje dijelimo zajedničke ambicije i činimo korak ka evropskim integracijama što je danas i simbolično naglašeno pristupnim pregovorima Republike Srbije sa Evropskom Unijom. Naše su privrede kompatibilne. Kada uzmemo u obzir činjenicu da je izvoz iz Vojvodine u Bosnu i Hercegovinu bio 486 miliona dolara u prošloj godini a da je uvoz bio 103 miliona, vidimo da je izuzetno intenzivna trgovinska saradnja“, rekao je predsjednik Vlade AP Vojvodina Bojan Pajtić.
Ovom prilikom je kazano da će biti intenzivirana saradnja kada je u pitanju privreda, prije svega poduzetništvo, mala i srednja preduzeća, turizam, saobraćaj, kultura i poljoprivreda te formirano koordinaciono tijelo.

 Delegaciju Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodina činili su Miroslav Vasin, potpredsjednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Dejan Avdalović, savjetnik predsjednika Vlade Vojvodine, Goran Mihajlović, viši savjetnik za odnose sa javnošću u Birou za odnose sa javnošću te Dejan Kovačević, stručni saradnik u Pokrajinskom sekretarijatu za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje