Okončana implementacija projekta „Pametna škola“ u Omazićima | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1251 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Općina Banovići
Okončana implementacija projekta „Pametna škola“ u Omazićima
Općina Banovići
Banovići - TK
Vijesti
*** Objavljeno prije 5 godinu 5 mjeseca

U Područnoj osnovnoj školi “Omazići” u Banovićima danas je svečanim presjecanjem vrpce ozvaničena implementacija projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „Pametna škola“. Ovim projektom na objektu škole je izvršeno postavljanje termoizolacija na vanjske zidove i tavan, te postavljen novi toplovodni kotao na pelet.

 

Projekat vrijeda preko 30 hiljada konvertibilnih maraka realizovala je Vlada Tuzlanskog kantona u saradnji sa Centrom za razvoj i podršku Tuzla, a  u okviru prekograničnog programa saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore 2014-2020.

 

– Ovo je druga „Pametna škola“ koja je urađena u okviru ovog projekat. Pored toga što je ova škola poprimila znatno ljepši izgled, postala je i energetski efikasna što je jedan od uslova ovog projekta, – kazao je ministar obrazovanja i nauke u Vladi TK Zlatan Muratović, te dodao  da će se i u narednom periodu nastaviti  saradnju sa CRP-om kako bi se povukla dodatna sredstva za druge slične projekte.

 

Najveća radost za učenike


Područna škola “Omazići” pripada Osnovnoj školi “Grivice” i broji ukupno 64 učenika raspoređena u četiri odjeljenja u kojima se odvija četverogodišnja nastava i za njene učenike ovaj projekat ima najveći značaj.

 

– Ovaj projekat ima veoma veliki značaj za ovu školu jer do sada naši učenici nisu imali zagrijane prostorije i bilo je veoma hladno. Sada imamo jednu malu toplu školu, ugodnu za rad što mnogo doprinosi učenju i napredovanju učenika naše škole, – kazala je direktorica Elvira Jusić te dodala da je Vlada Tuzlanskog kantona tokom 2017. godine uradila takođe značajne projekte u ovoj školi. – Zamjenjen je krov i stolarija na našoj školi, a ove godine u okviru ovog projekta urađena je termoizolacija na fasadu i krov, te instalirana peć na pelet čime smo dobili jednu pametnu malu i toplu školu, navodi Jusić.

 

– Planirano je da se kroz ovaj projekat na sličan način obnovi šest škola na području Tuzlanskog kantona shodno potrebama i u Brdsko-posavskoj županiji jedna škola. Neka sredstva su obezbjeđena od Evropske unije kroz prekogranični program, a ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je 3,2 miliona konvertibilnih maraka, kazao je Amir Zahirović iz Centra za razvoj i podršku Tuzla.

 

Zajednički implementatori cjelokupnog projekta prekogranične saradnje koji će se realizovati u periodu od 2,5 godine su: Centar za razvoj i podršku Tuzla, Vlada TK, Brdsko-posavska županija, Zelena akcija Zagreb i Brdsko ekološko društvo Slavonski Brod.

 

– Ovo je jedan pionirski projekat svjetlije budućnost u Bosni i Hercegovini odnosno dokaz da Bosna i Hercegovina na najnižim nivoima poštuje i implementira projekte koji su obaveze države prema Pariškom sporazumu i Međunarodnom ugovoru o energetskoj efikasnosti, kazao je Adem Mostarlić , pomoćnik načelnika.

 

 

 

 

Općina Banovići/banovici.net

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje