Mirnes Modrić - nadareni banovićki književnik | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 863 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Predstavljamo Vam
Mirnes Modrić - nadareni banovićki književnik
Predstavljamo Vam
  Mirnes Modrić - mladi i uspješni banovićki književnik
  Banovići - TK
  Kultura
  *** Objavljeno prije 8 godinu 6 mjeseca

  Modrić Mirnes, rođen 21. marta 1987.godine u Tuzli,  je diplomirani pravnik. Završio je fakultet 2011 godine u Tuzli. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio je u Banovićima, te je tokom srednje škole pisao i uređivao srednjoškolski list „Srednjoškolac“. Bio je uvijek odličan učenik.


  Pisanjem se bavi dugo vremena, a iza sebe ima mnogo objavljenih radova na portalima i magazinima, a prije nekoliko dana je objavljena i njegova prva knjiga koja nosi naslov „Molitva za ljubav“. Objavljivao je kako slijedi:


  Inter Novine (Tuzla) osam (8) kratkih priča (portal oboren od strane hakerske ACG - radi se na novom uspostavljanju portala), dvije (2) kratke priče su mu objavljene na portalu Konkursiregiona.com. Posljednja priča je objavljena u Diogen magazinu (najznačajniji magazin za kulturu na području EX YU) i to kao nagrađena priča sa međunarodnog festivala „Duško Trifunović“  Novi Sad u kategoriji mladih pisaca.


  Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja za književnost. Najčešće su to novosadski festivali u organizaciji SSK-a, između ostalog ističu se priznanja: dva puta nagrađen na festivalu u čast „Stanislava P.“ (2012 i 2013), zatim slijede nagrade u čast Joana Flore, Mihal Babinke, Rade Tomića, Magde Simin, Duško Trifunovića, Trifun Dimića, te Mihajlo Kovača. Učesnik je i posljednje Nušićijade u Ivanjici (Republika Srbija), te festivala u čast Vojislava Despotova i Samira Tahirovića-Diogena. Piše političke rugalice, kratku priču, satiru, ljubavne priče itd.


  Prva knjiga mu je objavljena prije par dana, te je puštena u prodaju, a recenziju je napisao ugledni BH književnik i novinar gosp. Mustafa Smajlović. Uskoro se očekuje promocija knjige u Sarajevu i Banovićima, a promotor će biti Mustafa Smajlović najnagrađivaniji pisac kratke priče u Bosni i Hercegovini i član Društva pisaca BiH. Kao gost promotor očekuje se mr. Sifet Fazlić.  


  Mirnes Modrić spada u red najnagrađivanijih mladih književnika u Bosni i Hercegovini, a jedini je mladi pisac iz rudarskih Banovića koji se može pohvaliti ovako velikim brojem nagrada i uspješnom saradnjom sa gore pomenutim magazinima i portalima, te uspješnom saradnjom s književnikom Mustafom Smajlovićem. Knjiga koja se nalazi u prodaji košta 10 KM, te je svojevrsni miks svih gore pomenutih priča koje Mirnes piše. Sve priče su okrunjene međunarodnim priznanjima, te s tako velikim brojem nagrada, već sad može da se svrsta u značajne regionalne pisce nove generacije. Trenutno obavlja pripravnički staž u D.D „Litvatrans“, nakon dvije godine čekanja prvog zaposlenja.

   

   


  Sva moja piskaranja


  Prvo što mi pada na pamet, gledano s ove distance, je odbijanje. Školski drugovi često kažu: „Ma, tvoje priče su se čitale u drugim odjeljenjima. Najbolje si radio pismene zadatke i lektire.“


  Međutim, ja se sjećam samo odbijanja. Prvog odbijanja u srednjoj školi. Napisao sam priču, ali ona ni da čuje. Eto, tako je počelo. S odbijanjem. Ta priča je našla svoje mjesto u ovoj zbirci koju smo štampali proteklih dana. Poslije sam pisao  o svemu. Iz inata, mržnje, zavisti, ljubavi. Rugam se gluposti, politici, građanskoj ravnodušnosti. Poslije sam pisao o ratu. Gdje bi to moglo proći bez Švaba, partizana, četnika!?


  Poslije sam se, kažu, malo uozbiljio, te sam počeo moralisat". Pisati o svojoj struci i moralnim dilemama. Zakonskoj budalaštini i nesređenosti. Jedna od takvih priča je i Liberatio. Tom pričom osvojeno je drugo mjesto na međunarodnom festivalu kratke priče za mlade u Novom Sadu. Festival u čast našeg Duška Trifunovića. Gurao sam se, bio uporan, molio portale, časopise i sve one koji znaju bar malo o kulturi da priča bude objavljena. Ali, jok. Niko ni da čuje. Tek kasnije sretno poznanstvo s Goranom Vrhunc, urednikom Diogen magazina za mlade, priča je konačno objavljena.


  Pojedini portali su odbili čak da odgovore na molbu i poruku. Odbijenica ne boli. Samo ponekad natjera da budemo uporniji, drskiji, arogantniji. I bolji naravno. Gospodin Nikola Ivanović, urednik Internovina, moj Tuzlak, izašao mi je mnogo puta u susret objavljujući moje priče koje su našle svoje mjesto i u ovoj skromnoj zbirci. Liberatio je jedna od priča koja zauzima značajno mjesto u mojoj prvoj knjizi, a sve to zahvaljujući gospodinu Mustafi Smajloviću, BH književniku, koji je odlučio nesebično pomoći kako bih konačno stao rame uz rame s književnicima u Bosni i Hercegovini.


  Danas pišem o svemu; mržnja, ljubav, rat. Bosanska stvarnost. Koliko uspješno, nek" sudi vrijeme i oni čije oko će pročitati neku moju priču ili knjigu.


  Liberatio je priča o moralnoj dvojbi advokata, zatim o srcu koje sudi umjesto razuma. O mraku, brzopletosti... O stvarnosti koju vidimo, a koja nije baš onakva kako je mi vidimo. Ostale priče su o ljubavi, odbacivanju, nesnalažljivosti, moralnom i političkom krahu koji preživljavamo i proživljavamo.


  Sve o čemu pišem ima značajnu poruku. To je pokušaj da se trgnemo iz sivila i tromosti. To su priče o problemima koje svi građani osjećaju.


  Uskoro se očekuje i promocija Mirnesove knjige, kako u Sarajevu tako i u Banovićima.


  Svi koji bi željeli imati knjigu našeg nadarenog sugrađanina mogu ga lično kontaktirati na broj 061-946-594 ili putem njegovog profila na Facebooku. Cijena knjige je 10 KM.

  NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

  Get Adobe Flash player

  PIK.ba - Svijet Kupoprodaje