Opaki narko-karteli proširili biznis u neočekivani sektor | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 842 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Svijet
Opaki narko-karteli proširili biznis u neočekivani sektor
Svijet
"Meksički narko-karteli, uz osnovni biznis otmica, iznuda, ubojstava i trgovine drogom, posao su proširili i na rudarenje. Država ih u tome nastoji spriječiti, a u borbu su se uključili i vigilanti."
BiH & Svijet
Svijet
*** Objavljeno prije 8 godinu 4 mjeseca

Šest uhićenih Kineza, kao i oko 120.000 tona željezne rudače i 124 stroja – rezultat je nedavne široke akcije meksičkih vlasti u gradu Lázaro Cárdenas, drugoj najvećoj luci u Meksiku, preko koje se obavlja velik dio trgovine sirovinama s Azijom. Zaplijenjeno željezo čini 44 posto ukupne proizvodnje u toj regiji u ovoj godini, rekao je na konferenciji za novinare Alfredo Castillo Cervantes, kojega je meksički predsjednik Enrique Peña Nieto zadužio za nadzor sigurnosne strategije u saveznoj državi Michoacán, piše Deutsche Welle.

 

Ukupna vrijednost zaplijene, zajedno sa strojevima, iznosila je više od 15 milijuna američkih dolara. Ova je operacija bila tek prvi korak u razbijanju financijske strukture organiziranog kriminala, dodao je Castillo.

Uključuju se u proizvodnju mesa, drveta, u trgovinu nekretninama - i u rudarstvo


"Moramo biti pametni i kartele udariti tamo gdje su najslabiji", kazao je Castillo. Naime, meksički su narko-karteli proširili svoj poslovni model. U Michoacánu se Vitezi templari, regionalni kartel s pseudoreligioznom notom, uz osnovni biznis otmica, iznuda, ubojstava i trgovine drogom, uključuju i u proizvodnju mesa, drveta, kao i u trgovinu nekretninama. No, jedan od glavnih izvora prihoda posljednjih je godina postalo rudarstvo. Michoacán nije samo zemlja limete i avokada, već i meksička savezna država s najvećim rezervama željezne rudače.

Prema Castillovim riječima, organizirani je kriminal samo prošle godine nelegalnim rudarenjem zaradio najmanje 28 milijuna dolara. Za svaku nelegalno iskopanu tonu minerala, ovaj je kartel od rudarskih tvrtki naplatio između četiri i sedam dolara "poreza"; troškovi transporta, skladištenja, legalizacije i izvoza posebno su naplaćivani. Kartel je ušao u čitav proizvodni lanac, od miniranja do isporuke, kaže Castillo.

Prema informacijama meksičke Vlade, nelegalne rudarske aktivnosti kartela u ovom gradu datiraju iz 2008. godine. Transporti su često napadani i otimani, a nesigurnost i nasilje tvrtkama su donijeli dodatne troškove od barem 6 posto, kaže Alonso Ancira, predsjednik Nacionalne trgovačke komore za željezo i čelik (Canacero). Mnoge su rudarske tvrtke, zbog sigurnosne situacije, iskopane sirovine počele transportirati avionima.

Ilegalno rudarenje utrostručilo izvoz!


Procvat ileglanog rudarenja u samo je šest godina gotovo utrostručio izvoz koji je s 1,5 milijuna tona u 2006. narastao na četiri milijuna tona u 2012. A to je više od četvrtine nacionalne proizvodnje. Veliki dio toga odlazi u Kinu. Šestorica Kineza uhićenih tijekom operacije u gradu Lázaro Cárdenas ubrzo su oslobođeni i nikakva im kazna nije dosuđena. No, njihovo je uhićenje potaknulo glasine o tome kako kineske bande ilegalno operiraju u Michoacánu te s kartelima održavaju unosne poslovne odnose. Meksički karteli željezo mijenjaju za kemikalije koje su im potrebne za proizvodnju metamfetamina, a one dolaze iz Kine, pojašnjava Raúl Benítez Manau iz UNAM-a koji se bori protiv organiziranog kriminala u Meksiku.

Michoacán nije samo vodeći proizvođač željezne rudače, već slovi i kao centar meksičke proizvodnje meamfetamina. Upravo je ovaj kartel donedavno glasio za vodećeg proizvođača ove sintetičke droge. U proteklih nekoliko mjeseci, pritisak na njega sve je jači. Početkom studenog, meksička je vojska zauzela Lázaro Cárdenas, budući da je lokalna policija bila osumnjičena za suradnju s narko-kartelima. Otada, teško naoružani vojnici patroliraju ulicama grada.

Osim toga, jedan relativno nov igrač ušao je na teren: tzv. Autodefensas, naoružane skupine osvetnika-građana (vigilanata) koje su, zbog pasivnosti države, u veljači 2013. kartelima objavile rat. Krajem siječnja, meksička je Vlada s ovim samo-zaštitnim skupinama postigla sporazum o njihovoj legalizaciji i integraciji u državni sigurnosni aparat. Otada, policija, vojska i Autodefensas nastupaju zajedno protiv kartela. Autodefensas sada sami kontroliraju određena područja s bogatim zalihama željezne rudače, kao što je Aguililla – te se od toga financiraju. Jedan strani poduzetnik za agenciju AFP je izjavio kako vigilanti nude "suradnju" ili "podršku" za tri do četiri američka dolara po toni sirovine. Novac se koristi za protjerivanje kartela, kaže Adalberto Fructuoso, nekadašnji gradonačelnik Aguilille, a danas jedan od vođa vigilanata.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje