Članstvo u EU podržalo bi 78 posto građana BiH | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1222 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Istraživanje DEI
Članstvo u EU podržalo bi 78 posto građana BiH
 Istraživanje DEI
" Kada bi se sutra održao referendum sa pitanjem "Da li podržavate ulazak BiH u EU", 78 posto bh. građana glasalo bi potvrdno, rezultati su istraživanja javnog mnijenja koje je Direkcija za evropske integracije BiH provela u prvom tromjesječju ove godine, a Vijeće ministara BiH o tome danas prihvatilo informaciju"
BiH & Svijet
BiH & REGIJA
*** Objavljeno prije 9 godinu 1 mjeseca

Kada bi se sutra održao referendum sa pitanjem “Da li podržavate ulazak BiH u EU”, 78 posto bh. građana glasalo bi potvrdno, rezultati su istraživanja javnog mnijenja koje je Direkcija za evropske integracije BiH provela u prvom tromjesječju ove godine, a Vijeće ministara BiH o tome danas prihvatilo informaciju.


"Stvaranje većeg broja kvalitetnijih radnih mjesta i garancija trajnog mira i stabilnosti glavni su razlozi koje bi građane opredijelili da glasaju za članstvo BiH u EU.


Istovremeno, oni koji bi glasali protiv, to bi učinili jer vjeruju da bi članstvo u EU stvorilo veće troškove života i povećalo poreze, te dovelo do gubitka kulturne raznolikosti.


Ukoliko se potencijalno referendumsko opredjeljenje posmatra kao podrška procesu integrisanja, ona bilježi pad za sedam posto u odnosu na istraživanje iz 2014. godine", pokazalo je istraživanje DEI-ja BiH.


U poređenju sa prošlogodišnjih 67 posto, u ovogodišnjem istraživanju čak 85 posto ispitanika smatra da reforme u BiH treba provoditi i bez da su uslov za članstvo u EU, osnosno prvenstveno zbog stvaranja boljih uslova života u BiH.


Među prioritetnim reformama, građani su izdvojili borbu protiv korupcije, smanjenje poreskih opterećenja na rad i uklanjanje prepreka zapošljavanju.


Najvećim preprekama integraciji u EU, građani smatraju nespremnost na promjene, politizaciju procesa integrisanja i politiku uslovljavanja koju EU provodi prema BiH.


Kao i prethodnih godina, većina ispitanika informacije o procesu integirsanja dobija posredstvom tv programa i interneta, a finansijska pomoć EU je i dalje najinteresantnija tema.


Trećina ispitanika je mišljenja da BiH već pregovara o članstvu u EU. Istovremeno, dvije trećine njih smatra da članstvo BiH u EU nema alternativu.


Istraživanje je provedeno CATI metodom na reprezentativnom broju ispitanika u čitavoj BiH. 

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje