Sve zastave BiH: Od Kotromanića do prijedloga iz 1997. | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 967 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

BiH
Sve zastave BiH: Od Kotromanića do prijedloga iz 1997.
BiH
BiH & Svijet
BiH & REGIJA
*** Objavljeno prije 9 godinu 5 mjeseca

 

 

 

Foto: Arhiv

 

 

Prije tačno 17 godina Bosna i Hercegovina je dobila svoju novu zastavu.


Naime, 3. februara 1998. godine tadašnji Visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp je sam donio odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH, kojim je državnom zastavom proglasio današnju zastavu - Zastava Bosne i Hercegovine je plave boje. Desno od centra nalazi se trougao žute boje. Paralelno lijevoj strani trougla, od gornjeg ruba zastave do donjeg ruba, proteze se red bijelih petokrakih zvijezda. Zastava je pravougaonog oblika. Odnos između dužine i širine zastave je 1:2. Osnovno načelo kojeg su se svi članovi držali prilikom stvaranja nove državne zastave je da svi elementi nove zastave, kao i simbol koji ona predstavlja budu prihvatljivi svakom građaninu Bosne i Hercegovine.


Carlos Westendorp je 3.februara u Lukavici  iznio tri moguća rješenja za izgled zastave poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, ali nijedan prijedlog nije bio izglasan većinski. Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja, koja je u skladu sa svojim historijskim dešavanjima, u prethodnom stoljeću više puta mijenjala svoju zastavu pritom niti jedna zastava nije imala povezanost s prethodnom.


1. Zastava Bosne od sredine XII vijeka do 1463. godine


 

Zastava Banovine, a potom i Kraljevine Bosne, zasnivala se na grbu bosanske dinastije Kotromanić, Kralja Tvrtka I i njegovih nasljednika. Zastava srednjovjekovne Bosne bila je bijele boje s grbom dinastije Kotromanić na sredini. Zastava Kraljevine Bosne se razlikovala od zastave Republike Bosne i Hercegovine, po tome što je imala krunu sheraldičkim ljiljanima.


Isti štit i zastavu koristila je bosanska vojska za vrijeme bitke na Kosovu protiv Osmanlija.


2. Zastava Bosne od 1831. do 1832. godine


 

Za vrijeme borbe za autonomiju Bosne od septembra 1831. godine do juna 1832. godine, pod vodstvom Husein-kapetana Gradaščevića usvojena je nova zastava Bosne. Početkom 1832. godine Bosna i Hercegovina je kratko vrijeme bila oslobođena osmanske vladavine i proglašena je nezavisnost.


Zastava korištena od 1831. do 1832. godine bila je zelene boje sa žutim mjesecom i zvijezdom petokrakom u sredini.
Zastava se počela koristiti s početkom borbe protiv osmanske vlasti 14. septembra 1830. godine.


3. Zastava Bosne od 1875. do 1877. godine


 

Za vrijeme velikog bosanskohercegovačkog ustanka 1875. do 1877. godine pobunjenici su koristili ovu zastavu. Zastava je bila vodoravno podijeljena na dva dijela, gornji bijeli i donji crveni. U gornjem polju zastave nalazio se crveni polumjesec s crvenom šestokrakom zvijezdom. Postoje indicije da su ovu zastavu koristili pobunjenici protiv austrougarskog okupatora 1878. godine. Zastava se počela koristiti s početkom ustanka 1875. godine.

 

4. Zastava Bosne od 1878. godine


 

Nakon pristanka sultana da Bosna pređe pod austrougarsku upravu, osmanske trupe povučene su iz Bosne i Hercegovine. U isto vrijeme je u Sarajevu izabrana Narodna vlada i de facto je proglašena nezavisna Bosna.


Po ulasku austrougarskih trupa u Bosnu izbile su bune protiv austrougarskog okupatora.


Zastava koju su koristili pobunjenici iz 1878. godine bila je zelene boje sa žutim polumjesecom i zvijezdom petokrakom u sredini, a usvojena je 28. juna 1878.


5. Zastava Bosne i Hercegovine od 1878. do 1908. godine


 

Poslije austrougarskog preuzimanja Bosne i Hercegovine 1878. godine izrađena je nova zastava za Bosnu i Hercegovinu.


Inače zastave zemalja unutar Austro-Ugarske monarhije imale su standardiziran izgled.


Sve su zastave bile vodoravno podijeljene na dva dijela u različitim bojama. Za Bosnu i Hercegovinu izabrane su crvena boja za gornje polje i žuta boja za donje polje.


Na sredini zastave se nalazio tadašnji grb Bosne i Hercegovine. Zastava je usvojena krajem 1878. godine.


6. Zastava Bosne i Hercegovine od 1908. do 1918. godine


 

Poslije austrougarske aneksije Bosne i Hercegovine 1908. godine korištena je zastava podijeljena vodoravno u dva jednaka dijela. Gornji dio zastave bio je crvene boje, a donji žute.


Ova je zastava bila gotovo identična onoj iz 1878. godine, s izuzetkom uklonjenog bosanskoga grba.


7. Zastava Bosne i Hercegovine od 1946. do 1992. godine


 

 

Zastava Narodne/Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine se sastojala od crvene podloge u čijem se lijevom gornjem uglu nalazila zastava Jugoslavije, obrubljena zlatnožutom trakom.


Odnos širine i dužine zastave je jedan prema dva. Prije usvajanja ove zastave, kao zastava Bosne i Hercegovine koristila se crvena zastava sa zlatno obrubljenom zvijezdom u sredini.


Zastava je usvojena 31. decembra 1946. godine donošenjem odluke o zastavi Bosne i Hercegovine.


8. Zastava Bosne i Hercegovine od 1992. do 1998. godine 

Zastava koja je usvojena 4. maja 1992. godine za zastavu Republike Bosne i Hercegovine, zasnivala se na zastavi srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić.


Zastava Republike Bosne i Hercegovine bila je pravougaonog oblika, bijele boje s grbom Republike Bosne i Hercegovine u sredini.


Odnos širine i dužine zastave bio je jedan prema dva. Prvi put je zvanično predstavljena 22. maja 1992. godine ispred zgrade UN-a u New Yorku.


Nakon završenog rata postalo je jasno da se mora napraviti nova državna zastava koja će biti odobrena od strane predstavnika svih naroda u Bosni i Hercegovini. Postojale su 3 etape prijedloga nove zastave. iako su ti prijedlozi bili odbijeni ipak su doveli do stvaranja nove današnje zastave.


Prvi set prijedloga:


 

U prvom setu prijedloga prva zastava je bila napravljena po uzoru na zastavu Češke Republike i to s namjerom da predstavlja tri konstitutivna naroda koji žive u Bosni i Hercegovini. Naredni prijedlog je bila zastava po uzoru na zastavu Ujedinjenih naroda, svijetlo plave pozadine s jednom maslinovom grančicom u sredini koja je okrenuta za 30 stepeni u smjeru obrnutom kazaljki na satu. I treći prijedlog u ovom setu je zastava svijetlo plave boje, ali s mapom Bosne i Hercegovine uokvirenom bijelom bojom.


Drugi set prijedloga:


 

U ovom setu su bile zastave koje su istinski prezentovale Bosnu i Hercegovinu kao cjelinu. Prvi prijedlog je bila trobojna dijagonalna zastava crvene bijele plave boje u čijem središtu se nalazila mapa Bosne i Hercegovine koja je bila okružena s 10 žutih zvijezda. Zastava je u odnosu širine i dužine 1:2.

 

Drugi prijedlog je bio skoro identičan prvom prijedlog s tim da je imao zastava bila u centru kruga od 12 žutih zvijezda po uzoru na zastavu Evropske Unije. Naredni prijedlog u ovom setu je bio drugačiji od prethodnih. Trobojni okvir zastave je zadržan s tim da se sada u sredini nalazi žuta mapa Bosne i Hercegovine uokvirena zelenom granicom i okružena s dvije maslinove grančice. Šara u obliku maslinovih grančica je preuzeta sa zastave Ujedinjenih nacija. I četvrti prijedlog u ovoj etapi je trobojna zastava koja je stavljena u horizontalni položaj i to redom plava bijela crvena.


 

Treći set prijedloga: 

To su bili Westendorpov prijedlozi koji su veoma slični današnjoj zastavi. Prvi prijedlog zastave se sastoji od svijetloplavog polja sa žutim jednakostraničnim pravougaonim trouglom čija jedna kateta se poklapa s gornjim rubom zastave, a duž hipotenuze je u plavom polju red bijelih petokrakih zvijezda. Na osnovu ovog prijedloga usvojena je nova zastava BiH.


Drugi prijedlog je zastava svijetloplavog polja s pet pruga, tri žute koje izlaze iz kopljanog ruba i ne dosežu slobodni kraj, i dvije bijele koje izlaze iz slobodnog kraja i ne dosežu do jarbola. I krajnji prijedlog je zastava na plavoj podlozi sa ukupno deset pruga, pet žutih i pet bijelih, prve koje izlaze iz kopljenog ruba, a druge iz slobodnog kraja, a zajedno u sredini tvore oblik trougla.


Prvi prijedlog je bio na kraju prihvaćen sa tim da je izmijenjena pozadinska boja zastava iz svijetloplave u tamno plavu boju. 


federalna.ba/Dijana Radović

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje