Održani 4. susret partnera u projektu minher "Rudarsko nasljeđe" | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1256 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Općina Banovići
Održani 4. susret partnera u projektu minher "Rudarsko nasljeđe"
Općina Banovići
Banovići - TK
Vijesti
*** Objavljeno prije 9 godinu 11 mjeseca

Od 19. do 22. juna 2014. godine održani su 4. susreti partnera u projektu MINHER „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja“ u Velenju i Idriji (Slovenija). U ovim susretima učestvovalo je oko 15 predstavnika kako vladinog, tako i nevladinog sektora iz Banovića na čelu sa općinskim načelnikom Midhatom Husićem.

Susret je započeo u Velenju 19. juna razgledanjem centra grada, dok je u popodnevnim satima organizovan razgled Muzeja rudarstva Slovenija (Muzej premogovništva Slovenije) uz svečano otvaranje izložbe labinskih umjetnika „Od rudarskog okna do umjetnosti“. Podsjetimo, radi se o umjetničkim slikama koje su nastale kao proizvod projekta „Labinski uzlet likovnosti“ od 2012. godine. Izložba je postavljena u „crnoj“ svlačionici Muzeja, te ostaje otvorena do 5. septembrta 2014. godine.  Osim izložbe umjetničkih slika, u muzeju su postavljeni i komadi ugljena iz rudnika svih partnera u projektu.

U večernjim satima u Sončnom parku u centru grada Velenja nastupali su Gradski orkestar Labin pod vodstvom dirigenta Franka Ružica i Veteranski orkestar iz Velenja. Ovom prilikom općinski načelnik se upisao i u Zlatnu knjigu gostiju Grada Velenja.

 

Drugog dana boravka u Velenju, domaćini su predstavili svoju općinu, novu financijsku perspektivu Europskih fondova, kao i projekte važne za rast i  razvoj općine. Uporedno s održavanjem prezentacija, mladi u projektu obišli su projekte za mlade – Kuću bendova, Mladinski centar i Multimedijski centar.

U popodnevnim satima delegacije partnera u projektu nastavile su putovanje prema Idriji gdje je na prigodnoj svečanosti  u „dvorcu“ Gewerkenegg potpisan Sporazum o bratimljenju između Grada Labina i Općine Idrije, čime je zapravo obnovljeno bratimljenje uspostavljeno krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Dvorac Gewerkenegg izgrađen je 1527. godine kao upravna zgrada rudnika i skladište za živu. Tokom obnove otkriveno je dvorište s arkadama i slikovita ukrasna arhitektura. Danas je zgrada muzeja Idrije (posebno zanimljiv po svojoj zbirci rudarstva i čipke) i muzičkoj školi.

 

U večernjim satima, uz kulturno-umjetnički program, upriličeno je svečano otvaranje 33. Festivala Idrijske čipke.  Drugog dana u Idriji delegacije su posjetile „Antonijev rov“ – ulaz u rudnik žive, nekad najbogatiji rudnik žive na svijetu. Kako su upravo u Idriji europljani ponovno otkrili živu 1490. godine, te su sačuvani dijelovi nekada najvećeg kompleksa za vađenje žive na svijetu.  Idrija je 2012. godine upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi pod nazivom "Baština žive". Nakon obilaska rudnika, predstavljen je projekt obnove zgrade „Kajzer“ – zgrada bivšeg rudnika žive.

 

Sljedeći susret partnera u projektu održati će se u Labinu i Raši krajem septembra ove godine.

 

Projektom MINHER želi se oživotvoriti jedinstveni koncept gospodarsko-turističko-kulturnog proizvoda čija je svrha promocija kulturno turističkih znamenitosti, te pokretanje novih gospodarskih djelatnosti na lokacijama koje su izvornom namjenom bile povezane sa rudnikom - Rybnik (Poljska), Carbonia (Italija), Banovići (Bosna i Hercegovina), Idrija (Slovenija), Velenje (Slovenija), Raša (Hrvatska) i Labin (Hrvatska).

 

 

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje