Počinje iznošenje završnih riječi u postupku protiv Karadžića | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 841 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Haški tribunal
Počinje iznošenje završnih riječi u postupku protiv Karadžića
Haški tribunal
" Iznošenje završnih riječi u prvostepenom postupku bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Haagu počet će danas"
BiH & Svijet
BiH & REGIJA
*** Objavljeno prije 7 godinu 10 mjeseca

Iznošenje završnih riječi u prvostepenom postupku bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Haagu počet će danas.

 

Tužilaštvo i odbrana iznijet će završne riječi u periodu od 29. septembra do 2. oktobra, nakon čega će uslijediti iznošenje argumenata u postupku replike i duplike u utorak, 7. oktobra, javlja Anadolu Agency (AA).Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini u periodu između 1992. i 1995. godine. Uhapšen je nakon niza godina skrivanja i prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala iz Srbije 30. jula 2008. godine, dok mu je suđenje po 11 tačaka optužnice započelo 26. oktobra 2009. godine.Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", za Anadolu Agency je ranije istakla kako majke iz Srebrenice i porodice žrtava sa velikom pažnjom prate suđenje Karadžiću, dodajući kako završne riječi imaju veliki značaj u ovom postupku.“Očekujem da će na kraju presuda biti pravedna, i zato mislim da će biti osuđen ne samo za genocid u Srebrenici nego i za genocide i ratne zločine u svim gradovima BiH gdje su vršeni strašni zločini nad muslimanima. Vjerujem da će dobiti maksimalnu kaznu za sve što je radio, a to je doživotni zatvor”
, kazala je Subašić.Tužilaštvo Tribunala u Haagu saopćilo je ranije da bi Karadžić trebao biti osuđen na doživotnu robiju, ukoliko bi značajnim dijelom bio proglašen krivim, prema optužbama za koje mu se sudi.Tužilaštvo je tokom postupka izvelo 195 svjedoka koji su lično svjedočili u sudnici, suci su pozvali i sami jednog svjedoka, dok je odbrana izvela njih 238.Karadžić, koji se u sudskom postupku zastupao sam, do kraja se borio pravnim sredstvima kako bi osporio postupak i poništio ga. Ipak, prvostepeni i žalbeni suci su odbili sve njegove pokušaje.Također, Karadžić je uputio i niz zahtjeva za ponovnim pozivanjem više svjedoka u vezi sa na vrijeme neobjelodanjenim dokazima tužilaštva. Ipak, suci su zaključili da pri tome nije dao ni jednu valjanu osnovu zbog čega bi objelodanjeni materijal bio relevantan da bi zahtijevao ponovno pozivanje. Suci su odbacili i zahtjev Tužilaštva za ponovnim otvaranjem postupka u vezi sa masovnom grobnicom Tomašica, otkrivenom u 2013. godini.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje