Budžet BiH poljoprivrednici pune sa 300 mil. KM | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 843 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Uskoro još više
Budžet BiH poljoprivrednici pune sa 300 mil. KM
 Uskoro još više
" Bosanskohercegovački poljoprivrednici najavili su da će od naredne godine državnu kasu puniti sa više od 300 miliona KM, jer će, nalon što im država ukine akcize na plavi dizel, povećati ulaganja u proizvdonju."
BiH & Svijet
BiH & REGIJA
*** Objavljeno prije 7 godinu 8 mjeseca

Bosanskohercegovački poljoprivrednici najavili su da će od naredne godine državnu kasu puniti sa više od 300 miliona KM, jer će, nalon što im država ukine akcize na „plavi dizel“, povećati ulaganja u proizvdonju.Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske kazao je za novinsku agenciju Patria kako će, nakon što Parlament Bosne i Hercegovine donese zakon o ukidanju akzica na plavi dizel kao i drumarina, litar dizela kojeg poljoprivrednici koriste za svoje mašine i kamione, pojeftiniti za oko 0,70 KM.Novac koji uštede na gorivu, kaže Usorac, poljoprivredni proizvođači će uložiti u proširenje proizvodnje, od čega će dražava, kroz PDV, vratiti izgubljeni novac ali i dodatno zaraditi.Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH karejem ove sedmice usvojio je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH koje se odnose na “plavi dizel” i uputio ih u proceduru nadležnim institucijama entiteta i BiH. Novi zakon, očekuju poljoprivrednici, trebala bi stupiti na snagu čim se završi formiranje državne vlasti u BiH.Rudnici kao i neki drugi industrijski proizvođači u BiH oslobođeni su plaćanja akciza na "plavi dizel" kao i drumarina, ali poljoprivredni proizvođači do sada nisu imali te pogodnosti – rekao je Usorac za Patriu.Ali, evo, uspjeli smo dogovoriti sa predstavnicima vlasti da se ti nameti ukinu i poljoprivrednim proizvođačima.Usorac kaže da možda sada izgleda da će država kod odluke o ukidanju akciza na „plavi dizel“  u startu izgubiti, ali to nije tako. U državnu kasu poljoprivredni proizvođači će vratiti višetruko, jer će na veći obim proizvodnje i PDV koji plaćaju znatno porasti.


U kasu Bosne i Hercegovine se samo iz primarne poljoprivredne proizvodnje godišnje slije oko 300 miliona KM, a ta suma će se nakon stupanja na snagu novog zakona o akcizama u BiH, obećavaju poljoprivrednici, dodatno uvećati, piše NAP.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje