Ovo su imena novih ministara u Vladi TK | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 863 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

TK
Ovo su imena novih ministara u Vladi TK
TK
"SDA, DF, BPS i NS Radom za boljitak - stranke koje čine parlamentarnu većinu u Tuzlanskom kantonu, još uvijek nisu zvanično saopštile imena ministara koji će činiti novu kantonalnu Vladu."
Banovići - TK
Politika
*** Objavljeno prije 7 godinu 6 mjeseca

No, jedno je poznato, na čelu te Vlade nalazit će se premijer Bego Gutić iz Banovića, diplomirani pravnik i inženjer geologije, nekadašnji prvi čovjek kantonalnog MUP-a.

 

Kako saznaje Faktor.ba, stranački organi u Tuzlanskom kantonu privode kraju odabir ministara koji će se nalaziti u novoj Vladi.

 

SDA je pored premijerske pozicije dobila još pet ministarstava. Kadrovi SDA će voditi brigu o industriji, prostornom uređenju, borcima, finansijama i poljoprivredi.

 

Tako će se na čelu Ministarstva za boračka pitanja nalaziti Fahrudin Skopljak iz Lukavca, koji je u proteklom periodu bio zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Skopljak je ostao upamćen po svojim prepoznatljivim i konstruktivnim diskusijama, ali i čovjek kojeg su poštovali u svim stranačkim taborima. On je i ratni vojni invalid, pa mnogi smatraju da će se na najbolji način boriti za prava boračke populacije.

 

Za prostorno uređenje bi trebao biti zadužen Hasan Ferhatović iz Gračanice, dok bi na čelu Ministarstva finansija trebao biti Jakub Suljkanović iz Srebrenika, inače šef općinske Službe za finansije i inspekcijski nadzor. Na čelu Ministarstva industrije bi se trebao nalaziti Srđan Mićanović iz Tuzle, zaposlenik Rudnika Kreka iz Tuzle.

 

Najvjerovatnija buduća ministrica poljoprivrede će biti Advija Čaušević iz Živinica, jer je Gutić ranije odbio da se na ovoj poziciji nađe Began Muhić iz iste općine.

 

Imena ministara iz Demokratske fronte su još uvijek nepoznanica. Naime, još uvijek nije održana sjednica Izvršnog odbora na kojoj će se izabrati budući ministri.

 

Prema koalicionom dogovoru, DF-u su pripali MUP, obrazovanje, razvoj i poduzetništvo, rad i socijalna politika i pravosuđe.

 

Prema nezvaničnim informacijama, najozbiljniji kandidati za ministra MUP-a su Alen Gadžo i Amer Žilić. Kandidati za ministra obrazovanja su Mirela Duranović i Sabid Zekan, koji je inače predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK. Zekan će najvjerovatnije odustati.

 

NS Radom za boljitak je u raspodjeli dobio Ministarstvo saobraćaja, a najvjerovatniji ministar će biti Edin Ajanović, koji je ranije bio ministar poljoprivrede. BPS je dobio Ministarstvo zdravstva, a budući ministar će biti dr. Elvis Bektić, bivši šef Službe hitne medicinske pomoći iz Gračanice.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje