Novi Audi TT: Emocije, dinamika i visoka tehnologija | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 841 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Svjetska premijera u Ženevi
Novi Audi TT: Emocije, dinamika i visoka tehnologija
Svjetska premijera u Ženevi
Tech
Auto-Moto
*** Objavljeno prije 8 godinu 5 mjeseca

Potpuno redizajnirana izvedba modernog klasika spremna je za glavno mjesto na pozornici. Na Ženevskom sajmu automobila modeli Audi TT i Audi TTS doživjeli su svoju svjetsku premijeru.

Treća generacija ovog kompaktnog automobila ponovo je privlačna, sa svojim emocionalnim dizajnom i dinamičkim kvalitetama. Ovaj novi Coupe može se prepoznati po inovativnim tehnologijama svojih motora, te novom konceptu kontrola i zaslona, uključujući Audijev virtuelni kokpit.

Vanjski dizajn

Prednjim dijelom modela TT dominiraju vodoravne linije. Singleframe prednja maska puno je šira i ravnija u odnosu na prethodni model, sa snažnom linijom koja je razdvaja u dvije zone. Počevši od gornjih uglova rešetke, oštra linija V oblika produžuje se preko poklopca motora koji na vrhu nosi četiri Audijeva prstena – kao i na Audiju R8, sportskom automobilu visokih performansi. Usisnici zraka uključuju krilca koja usmjeravaju dio protoka zraka s prednjeg kraja na bokove automobila.

Nova ravna prednja svjetla licu novog modela TT daju odlučan izgled. Xenon plus prednja svjetla dio su standardne opreme, a po želji Audi može ugraditi LED prednja svjetla ili nova, pionirska prednja svjetla s Audijevom Matrix LED tehnologijom, gdje se dugo svjetlo kontrolira paljenjem pojedinačnih LED dioda. U obje izvedbe prednjih svjetala postoji prepoznatljiva zakrivljena svjetlosna traka dnevnih svjetala.

Audi TT je sa strane jednako uglađen i mišićav; sjedi nisko na cesti kao da je spreman za skok. S 4,18 metara dužine ovaj Coupe skoro je jednako dugačak kao prethodni model, dok je međuosovinski razmak povećan za 37 mm na 2.505 mm, što je dovelo do izuzetno kratkih prevjesa. Novi model je širok 1.832 mm, te je jednako visok kao prethodni model, odnosno 1.353 mm.

Pogotovo na stražnjem kraju, vodoravne linije naglašavaju sportsku širinu novog modela TT. Zajedno s LED i Audi Matrix LED prednjim svjetlima, stražnja svjetla također uključuju dinamične pokazivače smjera. Tu postoji još jedna paralela s prednjim svjetlima: traka u stražnjim svjetlima koja formira krivulju dnevnih pozicionih svjetala. To je još jedna Audijeva inovacija. Treće stop svjetlo je ekstremno uska svjetlosna traka ispod ruba stražnjeg spojlera. Ono igra važnu ulogu u definiranju oblika stražnjih svjetala.

Pri brzini iznad 120 km/h, spojler izlazi iz poklopca prtljažnika kako bi se poboljšala aerodinamika i sila pritiska na cestu. Svi modeli uključuju dvije velike okrugle ispušne cijevi koje također podsjećaju na originalni model TT. Kao i svi Audi S modeli, model TTS uključuje četiri ovalne izduvne cijevi.

Karoserija

Lagane konstrukcije su disciplina u kojoj je Audi više nego stručan. Već je druga generacija modela TT uključivala Audi Space Frame (AFS) karoseriju napravljenu od aluminija i čelika. S novim modelom Audi je sistematično podigao ovaj princip kompozitne strukture na višu razinu, u skladu sa sljedećom idejom: prava količina pravog materijala na pravom mjestu, kako bi se postigle optimalne karakteristike.

Sve u svemu, Audijevi inžinjeri su po drugi put uspjeli u značajnom smanjenju mase Audijevog modela TT. Prilikom prve promjene modela 2006. godine ušteđeno je oko 90 kg, a ova nova izvedba modela TT s 2.0 TFSI motorom teži samo 1.230 kg, što ga čini oko 50 kg lakšim od prethodnog modela.

Unutrašnjost

Ponovo je vrijedilo pravilo: ”manje je više”. Čiste, jasne linije naglašavaju prozračnost i beskompromisni sportski stil unutrašnjosti modela Audi TT. Dva druga dovitljiva dizajnerska i tehnička inovativna rješenja dizajnerima su omogućila kreiranje ploče sa instrumentima koja je impresivno uglađena: instrumenti i MMI zaslon kombinirani su kako bi se oblikovala središnja, digitalna jedinica – takozvani Audijev virtuelni kokpit. Uz to, kontrole klima uređaja postavljene su direktno ispod ventilacijskih otvora.

Gledajući odozgo, prednja ploča podsjeća na krilo aviona; okrugli ventilacijski otvori – klasična TT karakteristika – podsjećaju na mlazne motore s njihovim turbinskim dizajnom. Ventilacijski otvori također uključuju sve kontrole standardnog klima uređaja i opcijskog automatskog klima uređaja (standardni dio opreme modela TTS). Kontrole za grijanje sjedišta, temperaturu, smjer, raspodjelu i brzinu protoka zraka nalaze se u sredini, dok se odabrana postavka prikazuje na malim zaslonima automatskog klima uređaja. Vodoravna kontrolna ploča nalazi se ispod središnjih ventilacijskih otvora. Prekidači trodimenzionalnog dizajna aktiviraju svjetla upozorenja, Audi drive select postavke i funkcije pomoći vozaču.

Standardna sportska sjedišta u novom Audiju TT imaju integrisane naslone za glavu i postavljena su niže nego kod prethodnog modela.

Novi multifunkcionalni upravljač ima ravno dno, dok krakove zaokružuju elementi od imitacije aluminija. Upravljač također uključuje zračni jastuk za vozača koji zauzima 40 posto manje mjesta, bez kompromisa što se tiče sigurnosti, ali naglašava osjećaj vizuelne lakoće.

Motor

Audi nudi nove TT i TTS modele s tri različita četverocilindrična motora s turbo prednabijanjem i direktnim ubrizgavanjem goriva. Snage ovih motora kreću se od 135 kW (184 KS) do 228 kW (310 KS). Dva TFSI benzinska motora i jedan TDI motor kombinuju atletsku snagu s uočljivom učinkovitošću. Serijski su svi agregati opremljeni start-stop sistemom.
Prilikom predstavljanja modela TT, 2.0 TDI motor moći će se kombinovati s ručnim mjenjačem i prednjim pogonom. Ovaj motor isporučuje snagu od 135 kW (184 KS) i okretni moment od 380 Nm. Time ovaj novi sportski automobil može ubrzati od 0 do 100 km/h za 7,2 sekundi i dosegnuti maksimalnu brzinu od 235 km/h. Kombinovana potrošnja goriva je niskih 4,2 litra na 100 km, što iznosi CO2 emisiju od 110 g/km, nova rekordna vrijednost u svijetu sportskih automobila.

Ovaj 2.0 TDI motor uključuje dvije osovine za uravnoteženje u bloku motora, podesive bregaste osovine i common-rail sistem ubrizgavanja goriva koji postiže maksimalni pritisak ubrizgavanja na 2.000 bari. Audi TT 2.0 TDI zadovoljava Euro 6 normu emisija, a zbog svoje visoke učinkovitosti nosi oznaku ”ultra”.

Motor 2.0 TFSI dostupan je u dvije izvedbe – sa snagom 169 kW (230 KS) za model TT i 228 kW (310 KS) za model TTS. U obje izvedbe ujedinjuje razne ultramoderne tehnologije – dodatno indirektno ubrizgavanje koje nadopunjuje direktno FSI ubrizgavanje, Audijev sistem upravljanja ventilima (AVS) za namještanje hoda izduvnih ventila i sistem upravljanja toplinom koji koristi modul rotacijskog ventila, te izduvnu granu integrisanu u glavu motora.

Model Audi TT 2.0 TFSI isporučuje okretni moment od 370 Nm između 1.600 i 4.300 okr/min. Ovaj motor ubrzava Coupe s ručnim šest stupanjskim mjenjačem i prednjim pogonom, od 0 do 100 km/h za 6,0 sekundi, sve do elektronski ograničene brzine od 250 km/h.


Quattro pogon

U novom Audiju TT quattro stalan pogon na sve točkove osigurava dodatnu stabilnost, držanje ceste i zabavu u vožnji. Značajno je unaprijeđen i optimiziran za novi model TT. Njegova elektro-hidraulička višelamelna spojka ugrađena je u stražnju osovinu. U odnosu na prethodnu izvedbu specijalna konstrukcija pumpe smanjila je masu cijelog sklopa za 1,5 kg. Raspodjela okretnog momenta između točkova elektronski se upravlja unutar djelića sekunde.

Inteligentan rad quattro pogona – drugim riječima, softvera koji upravlja preciznom raspodjelom okretnog momenta između prednje i stražnje osovine – predstavlja potpuno novo razvijeni sklop za model TT. Inovativna kontrolna filozofija kontinuirano detektira okolne uslove vožnje, stanje automobila i želje vozača. To znači da se u svakoj situaciji može osigurati idealna raspodjela okretnog momenta čime se unapređuju dinamičke vozne karakteristike TT modela.

Umrežavanjem quattro pogona s Audi drive select sistemom, vozač novog Audija TT može namjestiti karakteristike pogona na sve točkove prema svojim individualnim željama.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje