Kako spriječiti kršenja privatnosti u Win 10 | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 975 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Windows 10
Kako spriječiti kršenja privatnosti u Win 10
Windows 10
"Od puštanja u prodaju 29. srpnja, internet je preplavljen glasinama o ugrožavanju privatnosti korisnika Windowsa 10."
Tech
IT
*** Objavljeno prije 8 godinu 10 mjeseca

Tvrdnje kako Microsoft koristi vaše osobno računalo kao P2P čvor za slanje podataka za ažuriranje potpuno su osnovane. Dodajte tome i nedostatak transparentnosti kod zamornog Windowsovog auto-update sistema, konstantna javljanja o Cortaninom špijuniranju, kao i o tome da Wi-Fi Sense dijeli vašu lozinku i postati će vam jasno zašto mnogi optužuju Microsoft da im uništava privatnost.

 

Microsoft stvarno koristi vaše računalo kao čvor za slanje podatake drugima, ali ta se opcija može isključiti. Radi se o iritantnoj stvari koju baš morate aktivno isključiti, inače će konstantno biti aktivna. No, jednom kad to isključite više ne bi trebalo biti problema.

 

Isto tako, Cortana sakuplja podatke ali se i to može isključiti u njenim postavkama. S Wi-Fi Senseom je obrnuto – morate prihvatiti da želite njegove usluge, a čak i kad to napravite, na dijeli vašu lozinku već samo Wi-Fi.

 

Nije uvijek lako pronaći potrebne postavke u Windowsima 10Foto: YouTube/Screenshot


Ali, osim ako ručno ne isključite opcije dijeljenja podataka tijekom početne instalacije, automatski će sve biti omogućeno. A onda ćete morati ručno tražiti svaki program koji sudjeluje u tome i blokirati ga, što može biti izrazito zamorno, posebno jer djeluje kao da je Microsoft to raširio što je šite moguće.

 

Windows 10 se optužuje jer navodno na vašem računalu traži i briše piratske igre i drugi softver. Microsoft je u svome Dogovoru za usluge Microsofta (MSA), kojega su mnogi prihvatili bez čitanja, naveo kako će “automatski skenirati verzije softvara, uključujući (…) igranje piratiziranih igara ili korištenje neautoriziranih perifernih uređaja”.

 

Oni koji su pročitali, nisu bili oduševljeni izjavom, ali ona trenutno pokriva sve microsoftove usluge, uključujući i Xbox. Što je možda i razlog ovakve izjave. Naime, Microsoft najvjerojatnije ne skenira vaše računalo u potrazi za piratiziranim igrama, već želi saznati koji Xbox korisnici koriste piratizirane igre kako bi po mogućnosti smanjio tu praksu. Nije poznat ni doseg tog skeniranja. Traži li Microsoft samo pirate vlastitih igara, ili to namjerava proširiti i na softver ostalih proizvođača, koji bi rado koristili tu uslugu.

 

Brojni torrent trackeri otvoreno upozoravaju korisnike da ne pristupaju P2P mrežama dok koriste Windows 10, i to upravo sbog straha od ugrožene privatnosti. Drugi trackeri automatski blokiraju korisnike s aktivnim Win 10 OS-om.

windows-10-privacy-fixerProgram za lakše kontroliranje raštrkanih postavki o privatnostiFoto: lordfiSh/Windows 10 Privacy Fixer

 

Postoje dva nova i jednostavna alata koja će vam pomoći u zaštiti vaše privatnosti na najnovijiom Windowsima. Windows 10 Privacy Fixer mali je alat koji omogućuje provjeru privatnosti, kao i namještanje brojnih postavki koje bi inače morali loviti po računalu. Samo ne dirajte PowerShell ili Registri postavke ako niste 100% sigurni što radite. Isto tako, nemojte isključiti Windows Update jer, iako zamoran, ipak vas štiti od potencijalnih problema.

 

Drugi koristan alat je O&O ShutUp10, koji vam nudi pedesetak namještanja privatnosti, kap i popis preporučenih popravaka. Oni blokiraju najštetnije probleme s privatnosti, dok ostavljaju SmartScreen, Windows Update i druge korisne programe netaknutim.

 

Postoje još i situacije kada namještanje postavki u stvari ne rezultira nikakvim stvarnim promjenama. Tako čak i kada je Live Tiles isključen i maknute iz Start menija, Windows 10 će i dalje tražiti ažuriranja s MSN.com-a. Isto tako, slati će se podaci na microsoftov server za OneDrive uslugu čak i kada je ona potpuno ugašena.

 

Jasno je da nećemo dobiti nešto za ništa. Windows 10 popravlja toliko puno stvari da plaćanje za to s nešto malo podataka ne dijeluje baš toliko loše. Ali ako ne poboljša svoju transparentnost, biti će problema u Redmondu.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje