Da li će se internet ugasiti tačno u ponoć 30. juna 2015? | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 967 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Tech
Da li će se internet ugasiti tačno u ponoć 30. juna 2015?
Tech
"Pariska opservatorija će tačno u ponoć dodati još jednu sekundu, zbog ispravljanja razlike između atomskog vremena i vremena na Zemlji."
Tech
IT
*** Objavljeno prije 9 godinu 6 mjeseca

Naučnici su, naime, izračunali da će 2015. godina morati da bude za sekundu duža nego što bi trebalo, jer treba uskladiti atomsko vrijeme sa zemaljskim, uslijed sve sporije i sporije rotacije naše planete.

 

Dodavanje ove “prestupne sekunde”, u pomenutom trenutku, moglo bi da izazove katastrofalne padove sistema po cijelom internetu, upozoravaju stručnjaci.

 

Dodatna sekunda će biti ubačena 26. put od 1972, kada je to učinjeno prvi put, poslije otkrića da “atomsko vrijeme” ide ispred “Zemaljskog” (za dva hiljadita dijela sekunde svakog dana). E sad, kako bi se ova dva vremena sinhronizovala, svakih par godina moraju da se usklade na ovaj način.Ono što je drugačije ove godine je strah da će dodatna sekunda srušiti sisteme mnogih internet sajtova, koji neće moći da “prezupče” ovu promijenu.

 

I 2012. godine, kad se desilo posljednje dodavanje, bilo je katastrofalnih padova, pošto su se razni podsistemi izgubili u promjeni vremena. Inače, da se ova “dodatna sekunda” ne ubacuje, atomsko i Zemaljsko vrijeme razlikovali bi se za pola sata do 2.700. godine.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje