Zašto muškarci gube kosu? | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 843 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

X-Mag
Zašto muškarci gube kosu?
X-Mag
"Gubitak kose može da se pojavi na mnogo različitih načina, u zavisnosti od uzroka. Evo šta treba da znate."
X-Magazin
Lifestyle
*** Objavljeno prije 7 godinu 7 mjeseca

Javlja se iznenada ili postepeno, a može da utiče samo na teme vaše glave li na celo telo. On može biti rezultat genetike, uzimanja određenih lekova ili kao osnovno medicinsko stanje. Svi mogu da dožive gubitak kose (muškarci, žene, deca). Neki gubici kose mogu da budu privremeni, dok su drugi trajni.

 

 

Simptomi:

Postepeno stanjivanje kose na vrhu glave - Najčešći tip opadanja kose, kada kosa često počinje da se povlači iz čela u liniju koja podsjeća na slovo M.

 

Kružna, nasumična ćelava mjesta na glavi - Neki ljudi su iskusili potpuno glatke ćelave mrlje na glavi često oko 2,6 cm širine. Ova vrsta gubitka kose obično utiče samo na kožu glave, ali ponekad se javlja na bradi ili obrvama. U nekim slučajevima, koža može da počne da vas svrbi ili da vas bole određena mjesta, prije nego što opadne kosa.

 

Iznenadni gubitak kose - Ovakvo gubljenje kose najčešće uzrokuju fizički ili emotivni šok i stres. Može vam se dogoditi da vam pramen kose otpadne pri češljanju ili pranju kose.

 

Gubitak dlaka na čitavom tijelu - Neka stanja i medicinski tretmani, poput hemioterapije mogu da izazovu gubitak dlaka na cijelom tijelu.  Obično se desi da se dlake vrate nakon kraja liječenja.

 

 

 

Uzroci:

Hormonski faktor - Najčešći uzrok gubitka kose je nasljedni faktor, ali određene hormonske promijene i neravnoteža mogu da prouzrokuju privremeni gubitak kose.

 

Medicinska stanja- Raznovrsnost medicinskih stanja mogu da dovedu do gubitka kose, uključujući i probleme sa štitnom žlijezdom, alopecija, infekcije tjemena glave i druge poremećaje kože.

 

Medikamenti - Gubitak kose može da bude izazvan ljekovima koji se koriste u liječenju raka, artritisa, depresije, srčanih problema, visokog krvnog pritiska. Gubljenje kose može da bude posljedica fizičkog i emotivnog šoka, stalnim uvijanjem kose ili određenog pramena.

 

 

Faktor rizika:


Porodična istorija - Vaš rizik od gubitka kose se povećava ako je vaša rodbina imala isti ovaj problem.

 

Tretmani kose - Ovo je više vezano za ženski pol, budući da prekomjernim ili nepravilnom upotrebom farbe za kosu, stalnim kovrdžanjem ili preparatima za ispravljanje kose može da ostavite kosu suvom i da izazovete gubitak kose.

 

Loša ishrana: Vaša kosa može da bude tanka i da vremenom nestane ukoliko je vaša ishrana siromašna gvožđem i proteinima.

 

 

Kada treba da se obratite ljekaru?


Porazgovarajte sa svojim ljekarom ako primjetite iznenadni ili gubitak kose na pojedinim dijelovima. Sve što vam se čini neuobičajeno, treba da provjerite sa ljekarom - pa čak i ako primjetite da vam kosa neuobičajeno mnogo opada kada se češljate. Iznenadni gubitak kose može da bude i signal određenog zdravstvenog stanja, koje svakako treba da se liječi. 

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje