STUDIRANJE IZVAN SVOJE DRŽAVE | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1226 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Interesantno životno iskustvo
STUDIRANJE IZVAN SVOJE DRŽAVE
Interesantno životno iskustvo
“Turska je tada za mene bila nešto sasvim novo, ali sam se vremenom uklopila, da je to postao moj drugi dom. Sada sam već promijenila mjesto i ponovo proživljavam divne trenutke” govori Harisa studentica
X-Magazin
Lifestyle
*** Objavljeno prije 6 godinu 1 mjeseca

Erasmus+ je program EU za obrazovanje, obuku, mlade i sport.

Erasmus + akcija Kreditne mobilnosti koja nudi studentima  univerziteta sa  Balkana priliku da provedu jedan semestar na studijama na jednom od univerziteta u EU.

Studentica engleskog jezika i književnosti sa univerziteta u Tuzli Harisa Beširović prošla je kroz Erasmus razmjenu dva puta.“Razlozi zbog kojih sam išla na razmjernu su kao prvo upoznavanje nove zemlje, naroda i kulture (u mom slučaju Češka i Turska), jer je jedna stvar kad odeš negdje na odmor nekoliko dana, a sasvim druga kad negdje ziviš 5 mjeseci. Moraš da se snalaziš i učiš neke osnovne stvari što se tiče jezika da bi se mogao snaći recimo u tramvaju ili prodavnici i slično, što je jako zanimljivo. Drugo zbog putovanja, kako po tim državama u kojima si na Erasmusu, tako i po nekim drugim lokacijama jer organizacija ti obezbijedi doboljno novca da sebi mozeš priuštiti nekoliko putovanja. Treće naravno, kako sam student engleskog jezika, da bih usavršila jezik komunicirajući sa svim prijateljima sa Erasmusa” govori Harisa.


Prilikom razmjene možete da upoznate nove kulture, nove ljude i da steknete nova životna iskustva.


“Što se tice iskustva bilo mi je odlično, upoznala nove ljude, putovala, zabavljala se, naučila puno novih stvari o drugim zemljama od prijatelja...” ističe Harisa.


Kako funkcioniše razmjena i način studiranja u drugoj zemlji govori Harisa koja već drugi put prolazi kroz iste puteve studiranja.


“Razmjena funkcioniše tako što na tom fakultetu  nađete predmete najsličnije vašim predmetma  sa matičnog univerziteta, dobijete dozvolu od profesora sa svog univerziteta, prikupite ostale papire sa liste koju možete naći na stranici fakulteta i čekate odgovor. Kad prikupite papire, i dobijete  rezultate da ste primljeni, onda popunjavate learning agreement sto je najvažniji dokument razmjene, gdje upisujete sve predmete koje želite slušati na razmjeni i na osnovu tog dokumenta naravno dobijate stipendiju. Kad dodjete na Erasmus procedura je kao i na matičnom fakiltetu, predavanja, pa malo pauze pa ispiti i onda nazad.”


Pored toga što je već bila na razmjeni u Turskoj, Harisa je ponovo vidjela mogućnost odlaska I odlučila da I ovaj semester provede na razmjeni ali u Češkoj. Harisa je studentica četvrte godine odsijeka za engleski jezik i književnost, a usavršavanje jezika vidjela je u razmjeni studenata na koju se rado odazvala.


“Šta me navelo da idem u Češku je naravno sav taj Erasmus život koji sam imala u Turskoj koji sam htjela još jednom ponoviti jer je nezaboravno iskustvo, pamtit ćeš sve prijatelje i sva dešavanja, sva druženja za cijeli život. Isto tako pored svega se i sam ti razviješ kao ličnost, naučiš se sam o sebi brinuti, prošire ti se vidici, neke stvari te natjeraju da razmišljaš drugačije, neki dogadjaji te ohrabre..sve u svemu vrijedno iskustvo” navodi mlada studentica.


Studiranje izvan svoje države je veliki izazov za sve studente, ali za ovu studenticu je to bila avantura koju će rado pamtiti. Sve što je potrebno jeste da pređete strah koji imate i apelujete na razmjenu, jer ništa ne možete izgubiti, a samim tim bit ćete bogati za jedno životno iskustvo.

 


“Zašto preporučujem da se ostali prijave je upravo zbog svih razloga koje sam navela zbog kojih sam ja išla. Znači upoznavanje ljudi, druženje, putovanja, usavršavanje jezika, upoznavanje drugih kultura (na oba Erasmusa smo imali događaje svake sedmice predstavljanje po 4 zemlje, studenti iz odbranih zemalja prave svoju tradicionalnu hranu i održe prezentaciju o svojoj zemlji. Na taj način saznaš mnogo stvari o mnogim zeljama, zanimljive činjenice ali i neke stereotipe koji su možda tačni, a možda i ne). Isto tako upoznavanje sa možda drugačijim sistemom školovanja u različitim državama, kao  u Českoj što sam se susrela sa online završnim ispitima, sjedeš kod kuće i radiš ispit sa svog laptopa, to je meni bilo baš zanimljivo. ističe Harisa.


 

 Autor: Mediha Tabaković

 

*Odobrio administrator Admir Hrnjičić

 

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje