FOTO: Ovo je najsigurniji grad na svijetu | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1225 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Putovanja
FOTO: Ovo je najsigurniji grad na svijetu
Putovanja
"Na listi su između ostalih Singapur, Osaka, Toronto, Frankfurt, London..."
X-Magazin
Zanimljivosti
*** Objavljeno prije 9 godinu 4 mjeseca

Tokio je najsigurniji grad na svijetu, pokazao je indeks mjerenja sigurnosti The Economist Intelligence Unita. Rangiranje je napravljeno na osnovu nekoliko faktora. To su: Digitalna sigurnost - mjeri se kvalitet sigurnosti na internetu, učestalost krađa identiteta i drugi faktori, prenosi Business Insider. Zdravstvena sigurnost - podrazumijeva očekivano trajanje života građana, kao i broj bolničkih kreveta u odnosu na populaciju. Infrastruktura - ocjenjuje se kvalitet puteva i broj ljudi koji umru usljed neke prirodne katastrofe. Lična sigurnost - ova kategorija podrazumijeva tradicionalne mjere sigurnosti kao što su odbrana od kriminala, stepen policijske spremnosti i broj naročito nasilnih zločina. 

 Tako je Tokio na osnovu ovih kriterijuma proglašen najsigurnijim gradom na svijetu, mada to ne znači da je najbolji u svakom od nabrojanih segmenata. Tako je Singapur, koji je drugi na listi, najbolji za ličnu sigurnost, a Njujork i Los Anđeles vode u segmentu digitalne sigurnosti. Cirih je nenadmašan kada je riječ o zdravstvenoj sigurnosti i infrastrukturi, Toronto je najbolji grad za život kada govorimo o poslovnom okruženju, demokratiji, troškovima života... Rang-lista najsigurnijih gradova: 

 1. Tokio
2. Singapur
3. Osaka 
4. Stokholm
5. Amsterdam
6. Sidnej
7. Cirih
8. Toronto
9. Melburn
10. Njujork
11. Hongkong
12. San Francisko
13. Tajpej
14. Montreal
15. Barselona
16. Čikago
17. Los Anđeles
18. London 
19. Vašington
20. Frankfurt 

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje